The viscosity of the molten glaze is a key point
which makes it possible to determine the risk of
a glaze running off the vertical parts of a piece
(in the case of crystalline glazes for example).
Poise :
A cgs unit of dynamic viscosity equal to one
dyne-second per square centimeter; the viscosity
of a fluid in which a force of one dyne per square
centimeter maintains a velocity of 1 centimeter
per second
[French, after Jean Louis Marie Poiseuille
(1799-1869), French physician and physiologist.]
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La viscosité de la glaçure fondue est un point
clé qui permet de déterminer le risque
d'écoulement sur les pièces verticales
(dans le cas des glaçures cristallines par exemple).
Poise :
La poise correspond à une résistance à vaincre
d'une (1) dyne, unité de force qui, appliquée à
une masse d'un (1) gramme, lui communique
un accroissement de vitesse 1cm/seconde par
seconde.
La poise est l'unité cgs. de viscosité dynamique,
symbole P. La poise vaut 1 g/cm s, soit 0,1 Pl.
(Français, d’après Jean Louis Marie Poiseuille
(1799-1869), médecin français et physiologiste.)
Smart.Conseil
http://perso.wanadoo.fr/smart2000/index.htm
Édouard Bastarache
http://www.flickr.com/photos/30058682@N00/
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